ترانس ایزوله چیست؟ ( ترانس ایزوله چگونه کار میکند ؟ )

ترانس ایزوله چیست؟  ( ترانس ایزوله چگونه کار میکند ؟ )

ترانسفورماتور یا ترانس ایزوله از جمله دستگاه‌های حفاظتی و امنیتی، به‌ منظور پیشگیری از وقوع اتفاقاتی از قبیل برق گرفتگی است. قصد داریم به سوال ترانس ایزوله چیست ؟ پاسخ دهیم و سپس برخی از موارد کاربرد ترانسفورماتور ایزوله، نحوه عملکرد و نحوه ساخت این سیستم‌ها را بیان نماییم و در نهایت به استابلایزر و برخی از مزایای آن اشاره کنیم. توضیحات کاملی از ترانس ایزوله میتواند تفاوت آن با سایر ترانس ها را برای شما روشن کند.

مفهوم و ویژگی ترانس ایزوله چیست؟

ترانسفورماتور ایزوله، عنوان دستگاهی است که از آن به‌ منظور حفاظت از مدارها و همچنین تجهیزات در برابر شوک‌های الکتریکی استفاده می‌شود. درواقع این دستگاه می‌تواند از خراب شدن تجهیزات در زمان شوک ها جلوگیری به عمل آورد و از طرف دیگر از افراد و کاربران نیز حفاظت کند. ترانس‌های ایزوله این امکان را دارند که هر گونه نویزی را تحت کنترل خود دربیاورند و اتصالات زمینی را حفظ نمایند.

در حقیقت در شرایطی که تجهیزات شما با استفاده از یک ترانس ایزوله تغذیه می‌گردند از زمین اصطلاحا جدا می‌شوند. بنابراین اگر فردی بر روی این تجهیزات کار کند، در صورت هر گونه تماس اتفاقی با مدار، دچار آسیب و برق‌گرفتگی نخواهد شد. در این دسته از سیستم‌های حفاظت کننده، ورودی و خروجی به‌ طور کامل از یکدیگر تفکیک‌ شده و مجزا هستند.

لذا در ترانس ایزوله ارتباط میان سیم‌پیچی اولیه و ثانویه این دستگاه‌ها با استفاده از کوپل درون هسته صورت خواهد پذیرفت. ترانس‌های ایزوله در حال حاضر در انواع مختلف تک‌ فاز، ۲ فاز و سه‌ فاز طراحی و تولید می‌شوند و توان‌های مختلفی دارند.

کار ترانس ایزوله چیست ؟ (موارد کاربرد ترانس ایزوله)

این نوع از سیستم‌های حفاظت کننده در حال حاضر به‌ منظور کاهش برق‌گرفتگی و خطرات ناشی از آن، استفاده‌های فراوانی دارند. بنابراین می‌توانید از این سیستم‌ها در خانه‌ها استفاده کنید و یا آن‌ها را در صنایع مختلف به کار گیرید. استخرها و مراکز دارای رطوبت یکی از موارد کاربرد ترانسفورماتورهای ایزوله هستند.

در حالت معمول در استخرها و دیگر محیط‌های مرطوب از قبیل سونا، ترانس ایزوله را به کار می‌برند تا از طریق آن از خطر برق‌گرفتگی پیشگیری به عمل آورند. این دستگاه‌ها می‌توانند از انتقال ولتاژ بالای AC جلوگیری به کرده و از طرف دیگر اين توان را دارند که خطرات ناشی از صاعقه را کاهش دهند.

یکی دیگر از موارد استفاده از این دستگاه‌ها، حفاظت نمودن از هرگونه اتصال غیرعمدی و یا اتفاقی افراد با سیم‌ها است. همچنین می‌توانید با استفاده از این ترانسفورماتورها از ایجاد اتصالات کوتاه‌مدت میان سیم‌ها و بدنه دستگاه‌ها نیز پیشگیری به عمل آورید.

از این سیستم‌ها در بیمارستان‌ها و به‌ منظور ایزوله کردن برق در بخش‌های مختلف از قبیل آی‌سی‌یو، سی‌سی‌یو و… استفاده می‌کنند و یا در اتاق‌های عمل از این تجهیزات بهره‌مند می‌گردند. این دستگاه‌ها همچنین در اماکن صنعتی که از ماشین‌آلاتی از قبیل cnc استفاده می‌کنند و یا واتر جت، سیستم‌های فرز، پانچ و… را به کار می‌گیرند نیر دارای کاربردهای وسیع هستند. استابلایزرهای مخصوص بیمارستان و همچنین استابلایزر صنعتی میتواند در خود از ترانس ایزوله بهره گیرد!

از دیگر موارد کاربرد ترانسفورماتور ایزوله می‌توان به مخابرات و سیستم‌های رادیویی اشاره کرد. در چنین شرایطی این ترانسفورماتورها را به‌ منظور جداسازی فرکانس‌های رادیویی به کار می‌برند.

ویژگی‌های خاص ترانس ایزوله

این سیستم‌ها به‌ نحوی طراحی می‌شوند که می‌توانند فرآیند ایزولاسیون را با سطحی بالا و مطمئن انجام دهند. همچنین می‌توانند از تداخل فرکانس‌های رادیویی پیشگیری به عمل آورند. نویز این سیستم‌ها نیز بسیار پایین است. ترانسفورماتورهای ایزوله، این توان و امکان را دارند که هر گونه تداخل ناشی از بارهای غیر خطی را اصلاح و یا پالایش نمایند و قدرت کلی و توان سیستم را نیز ارتقا دهند.

نحوه عملکرد ترانس ایزوله چگونه است؟

همان‌طور که می‌دانید ترانس‌های ایزوله در حقیقت دستگاه‌ها و یا نوعی از قطعات الکتریکی هستند که میزان ولتاژ ثانویه و یا خروجی آن‌ها ایزوله شده است. این دستگاه‌ها این قابلیت را دارند که به واسطه یک میدان مغناطیسی، ۲ مدار الکتریکی را از هم جدا کنند. در ترانس ایزوله این امکان وجود دارد که ولتاژ ثانویه به‌ دست‌ آمده از ترانسفورماتور ایزوله، بیشتر از ولتاژ ورودی و اولیه باشد و یا ممکن است کمتر از ولتاژ ورودی و یا حتی با آن برابر باشد. شرکت دانش بنیان پرنیک تولید انبوه این ترانس های ایزوله را مدت هاست که بر عهده دارد.

در شرایطی که ولتاژ اولیه و ثانویه با یکدیگر برابری می‌کنند تغییر و یا تبدیل سطح ولتاژ چندان اهمیتی ندارد. آنچه که در این‌ میان حائز اهمیت است ایزوله بودن ولتاژ مورد نظر است. در حالت کلی این دسته از ترانسفورماتورها، سیستم‌های یک‌به‌یک نامیده می‌شوند.

در مواقعی که ترانس‌های یک‌به‌یک را در میان ۲ مدار الکتریکی قرار می‌دهند انتقال جریان الکتریکی میان این دو مدار قطع می‌شود. لذا در حالت کلی می‌توان گفت نحوه عملکرد ترانسفورماتور ایزوله به این شکل است که می‌تواند شبکه برق را از زمین جداسازی و یا ایزوله کند. در چنین شرایطی اگر هرگونه تماسی با سیم دارای برق به وجود آید، برق‌گرفتگی ایجاد نخواهد شد.

در حقیقت با استفاده از این قطعات الکتریکی، در خروجی دستگاه، ولتاژ مورد نیاز وجود دارد. اما به دلیل این‌که به زمین اتصال ندارد، در مواقع اتصال، اختلاف پتانسیل با زمین به صفر می‌رسد. لذا هیچ جریانی نمی‌تواند از آن عبور کند و برق گرفتگی صورت نمی‌گیرد.

ترانس ایزوله چیست

نحوه ساخت ترانس ایزوله

ترانسفورماتورهای ایزوله می‌توانند به‌ صورت افزاینده و یا کاهنده کار کنند. اما در بیشتر موارد عملکرد آن‌ها با نسبت تبدیل یک‌به‌یک است. به‌ طورکلی و برای ساخت ترانس ایزوله لازم است در ابتدا به ساختار کلی ترانسفورماتورها توجه داشته باشید. در حالت کلی، این سیستم‌ها از ۳ بخش اصلی به وجود می‌آیند که عبارت است از هسته، سیم‌پیچ اولیه و سیم‌پیچ ثانویه. هم‌چنین می‌توانید بخش‌های دیگری از قبیل ولت‌متر، آمپرمتر و… را نیز به آن‌ها اضافه کنید.

انواع-ترانسفورماتور
انواع-ترانسفورماتور

ترانسفورماتورهای افزاینده و یا کاهنده، ساختارهای متفاوتی دارند. بنابراین نحوه ساخت آن‌ها نیز با یکدیگر دارای اختلافاتی است. یکی دیگر از نکاتی که باید در هنگام ساخت ترانسفورماتور به آن توجه داشته باشید نحوه بستن این تجهیزات در مدار است. این ابزارها باید به‌ صورت سری در مدارها بسته شوند. بنابراین باید دو سر سیم‌پیچ اولیه را به سیم‌های جریان ورودی ببندید و آن‌ها را لحیم کنید و در طرف دیگر، دو سر سیم‌پیچ ثانویه را به منبع اتصال دهید و سپس سیم‌ها را لحیم کنید.

برای ساختن ترانس به سیستم‌های خنک‌کننده نیز نیاز دارید تا راندمان کاری این ابزار را افزایش دهید و از بروز حادثه ناشی از گرما نیز پیشگیری نمایید. در حالت کلی پیش‌ از ساخت ترانس ایزوله باید بسته به نوع کاربری خود و افزاینده یا کاهنده و یا یک‌به‌یک بودن، ترانس مورد نظر را بسازید.

ترانس ایزوله تک فاز
ترانس ایزوله تک فاز

ترانس های ایزوله و استابلایزر

همان‌طور که می‌دانید در بسیاری از مواقع، میزان مصرف برق شهر در اوج خود است. لذا این امکان وجود دارد که جریان برق، دچار افت ولتاژ و یا هرگونه نوسان گردد. چنین عاملی باعث می‌شود تا عملکرد برخی از لوازم و تجهیزات برقی شما دچار اختلال شود و یا در برخی از مواقع به سوختن این سیستم‌ها منجر گردد. برای نمونه این امکان وجود دارد که یخچال شما دچار سوختگی شود و یا کولر گازی‌تان از کار بیفتد.

استابلایزر 12000

در چنین مواقعی استفاده از ابزاری به نام استابلایزر و یا تثبیت‌کننده ولتاژ برق، ضرورت دارد. استابلایزر عنوان دستگاهی است که از آن به‌ منظور تثبیت ولتاژ برق استفاده می‌شود. چنین دستگاهی می‌تواند از تمامی لوازم برقی شما حفاظت کند و در مقابل اتصالات کوتاه‌مدت و نوسان ولتاژ نیز از ابزار برقی شما محافظت نماید. پیشگیری از آسیب‌دیدگی وسائل برقی و یا سوختن آن‌ها از دیگر مزایای استفاده از استابلایزر ولتاژ است.

استفاده از چنین سیستم‌هایی باعث می‌شود تا امنیت لوازم برقی شما افزایش پیدا کند و طول عمر آن‌ها نیز بیشتر شود. این دستگاه می‌تواند با تثبیت و تنظیم و اصلاح برق شهر، بسیاری از هزینه‌های مصرفی برق شما را کاهش دهد. استابلایزر ها ابزار کامل تری نسبت به ترانس ایزوله می باشند که جدا از تمام حفاظت های آن، وظیفه جبران سازی هوشمند ولتاژ واحد را نیز بر عهده دارند. آنها همچنین می‌تواند در برابر صاعقه از لوازم برقی شما حفاظت کنند.

استابلایزر ولتاژ در انواع رله‌ای، سوئیچینگ، سرووموتوری و به صورت‌های تک‌فاز و سه‌فاز طراحی و تولید شده که پرنیک به عنوان پرچمدار این تولیدکنندگان معرفی شده است.

اشتراک گذاری این مقاله

1 نظر

  • درواقع ترانس های درون استابلایزرهای پرنیک ایزولاسیون توشون انجام شده؟ میخوام بدونم چه محافظت هایی دارن

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.